مراسم اهدای جایزه جلال آلاحمد نخستینبار در سال 1387، با تصویب شورایعالی انقلاب فرهنگی و در راستای ارتقای زبان و ادبیات ملی- دینی برگزار شد. مراسم اهدای این جایزه هر سال مقارن با تولد جلال آلاحمد برپا میشود. این جایزه چند سال متوالی هیچ کتابی را شایسته عنوان اثر برگزیده ندانست اما در سال جاری کتابهای «ملکان عذاب» نوشته ابوتراب خسروی و «آه باشین» نوشته کاظم مزینانی بهصورت مشترک بهعنوان اثر برگزیده در بخش رمان و داستان بلند معرفی شدند که 55 سکه تمام بهار آزادی را برای هر کدام از برگزیدگان در پیداشت.
نامزدهای سالجاری جایزه جلال آلاحمد در بخش رمان و داستان بلند، رمانهای «بیترسی» نوشته محمدرضا کاتب؛ نشر ثالث، «روز حلزون» نوشته زهرا عبدی؛ نشر گیسا، «سنگ و سایه» نوشته محمدرضا صفدری؛ نشر ققنوس، «آه با شین» نوشته محمدکاظم مزینانی؛ انتشارات سوره مهر و «ملکان عذاب» نوشته ابوتراب خسروی؛ نشر ثالث بودند. ابوتراب خسروی همچنین در بخش داستان کوتاه این جایزه بهعنوان داور فعالیت داشت. ابوتراب خسروی معتقد است که نویسنده حق دیده شدن دارد که یکی از روشهای آن شرکتدادن نویسندگان در جوایز ادبی است. در ادامه این گفتوگو را میخوانید:
بهتازگی توانستید با رمان «ملکان عذاب» جایزه جلال آلاحمد را که چند سالی است برای نویسندگان دستنیافتنی شده است، بهدست بیاورید. به نظر شما برگزاری جوایز ادبی تا چه میزان بر روند فعالیتهای ادبی نویسندگان تاثیرگذار است؟ آیا میتوان جوایز ادبی را به عنوان سکوی پرتاب برای نویسندگان خوشذوق دانست؟
من معتقدم نویسندگان در هر کشور و عصری باید دیده شوند، در واقع هر نویسندهای حق دیده شدن دارد. بدون تردید نویسندگی کاری حائز اهمیت است. با این حساب هر نویسندهای که در ایران مینویسد نیز باید مورد توجه قرار گرفته و به اصطلاح دیده شود که یکی از روشهای این کار، توجه به نویسندگان در جوایز ادبی است.من معتقدم که باید آثار در ارزیابیهایی که به عنوان مسابقهها یا جوایز ادبی همچون جلال آلاحمد و دیگر جوایز ادبی مطرح هستند، شرکت داده شوند. بیشک این مساله در ادامه فعالیتهای نویسندگان در هر سطح و ردهای مثمرثمر خواهد بود و حتی باعث رشد و ترقی این قشر از هنرمندان خواهد شد.
ارزیابی شما از داوری هفتمین دوره جایزه جلال آلاحمد چیست؟ با توجه به اینکه جایزه جلال در سالهای گذشته هیچ اثری را به عنوان اثر برگزیده اعلام نکرده و در واقع هیچ کتابی را شایسته این عنوان ندانسته، آیا تغییری در رویه داوری این جایزه احساس کردهاید؟
به نظر من جایزه جلال در سال جاری از جنبه داوری مناسب عمل کرد، به این ترتیب داوری هفتمین دوره این جایزه را خوب ارزیابی میکنم. در واقع انتخاب رمان «ملکان عذاب» به عنوان اثر برگزیده نشان از شایستگی افرادی دارد که در سمت داور در این جایزه فعالیت دارند زیرا اگر انسانهای منصفی نبودند، قطعا این کتاب برای دریافت جایزه اثر برگزیده انتخاب نمیشد.
با توجه به نوع ادبیات شما و سلایقی که کم و بیش در داوری جوایز دولتی همچون جایزه جلال آلاحمد رایج است، زمانی که خبر دریافت جایزه جلال آلاحمد را دریافت کردید، متعجب نشدید؟
من از هیچ چیز تعجب نمیکنم. بالاخره ما جامعه متحولی داریم و در زمانهای مختلف شاهد تغییرات بسیاری بودیم. بیشک نتیجه این داوری نیز نشان از تحولی دارد که در پی آن مجمع انتخاب آثار برگزیده جایزه جلال کتاب مرا به عنوان اثر برگزیده انتخاب کردند اما مساله اینجاست که باید همیشه و همیشه به همه نویسندگان فعال در کشور نگاه و توجه شود تا نمودهای آن در ادبیات و فرهنگ بروز کند. البته باید به داوران این جایزه به خاطر رعایت عدالت و تعادل در انتخاب آثار نیز تبریک گفت.
شرایط فعلی انتشار آثارتان به چه صورتی است؟ آیا ناشر خاصی را برای انتشار آثارتان انتخاب کردهاید؟
پیشتر آثارم را به نشر گُمان سپردم و با این انتشارات برای چاپ و انتشار آثارم قرارداد بستهام.
آیا پس از دریافت جایزه برگزیده جلال تغییری در روند فروش آثارتان رخ داده است؟
تاکنون خبری در این رابطه دریافت نکردهام. از این پس باید دید که مخاطبان با رمان «ملکان عذاب» و دیگر آثارم چه برخوردی دارند و در واقع واکنش مخاطبان به این مساله چیست و آیا این مساله باعث فروش بیش از پیش آثارم خواهد شد یا نه!
آیا در حال حاضر کتابی را در دست نگارش دارید؟
من به طور طبیعی همیشه مینویسم. هماکنون نیز در حال نگارش رمانی هستم که هنوز نامیبرای آن انتخاب نکردهام زیرا همیشه نامگذاری آثارم، آخرین مرحله از نوشتن کتابهایم است. همچنین من معتقدم که نویسنده نباید درباره مضمون کتابهایی که در دست نوشتن دارد، چیزی بگوید زیرا صحبت از مضمون و حال و هوای کتاب ذهن نویسنده را تخلیه میکند.
......................
این گفت و گو در شماره 2657 روزنامه آرمان به چاپ رسیده است
|