بر خوان گلستان


تاریخ : چهارشنبه، 28 فروردین، 1387


مراسم يادروز سعدي در اول ارديبهشت ماه 1387 همچون سال‌هاي گذشته در شيراز و برخي از شهرهاي ايران و جهان با حضور سعدي‌پژوهان برجسته كشور برگزار خواهد شد. كوروش كمالي‌سروستاني مدير مركز سعدي‌شناسي ضمن بيان اين مطلب افزود: با توجه به اين‌كه بر پايه تقسيم‌بندي دهه سعدي‌شناسي امسال به نام «گلستان» سعدي‌ نامگذاري شده است ، سخنراني‌هاي علمي اين همايش پيرامون اين اثر سترگ حكيم سعدي شيرازي خواهد بود.



وي در ادامه افزود: گلستان سعدي يكي از مؤثرترين آثار زبان و ادب و فارسي است و شايد با كمي تسامح بتوان آن را مهم‌ترين و تأثيرگذارترين اثر سعدي در معرفي او به ايرانيان و جهانيان شناخت. از ميان كتاب‌هاي روضه خلد مجد خوافي، نگارستان جويني، بهارستان جامي، پريشان قاآني، منشات قائم مقام فراهاني، خرابات فقير اصطهباناتي و بسياري آثار ديگر كه در اين هفتصد سال به تقليد از گلستان نگاشته شده است، هيچ كدام نتوانسته‌اند به سِّر توفيق عظيم گلستان دست يابند.

وي افزود: «گلستان علاوه بر اين‌كه داراي محتواي قوي است و به گونه‌اي آ‎غاز رنسانس ادبي ايران است، داراي زباني ساحر، تأثيرگذار و آميزش حيرت‌انگيز دو سبك نثر موزون مرسل و فني در ادبيات كلاسيك فارسي است. سبك سعدي در گلستان در عين وامداري به آثار گذشتگان اوج نثر كلاسيك فارسي و زبان معيار شعر و نثر فارسي است».

كمالي پيرامون برنامه‌هاي يادروز سعدي گفت: در مراسم علمي يادروز سعدي دكتر غلامحسين ابراهیمی ديناني پيرامون «حكمت در گلستان سعدي»، دكتر محمد يوسف نيّري پيرامون «لطايف عشق عرفاني در گلستان»، دكتر علي‌محمد حق‌شناس پيرامون «شجره‌هاي ممنوعه در گلستان سعدي»، دكتر مير‌جلال‌الدين كزازي پيرامون «سعدي و لافونتن»، دكتر سعيد حميديان پيرامون «تشنيع‌هاي ناروا به سعدي»، سيدحسين ميرعابديني پيرامون «تأثير گلستان در داستان‌نويسي معاصر ايران»، كاميار عابدي‌شال پيرامون «اشاره‌اي چند به تأثير گلستان سعدي بر شاعران و قلمزنان ادبي و فرهنگي ايران در سده بيستم ميلادي»، دكتر محمد قراگوزلو پيرامون «نظريه انحطاط به روايت سعدي و ابن‌خلدون»، دكتر محمود عباديان پيرامون «حكايت‌هاي گلستان سعدي از منظر مناسبت عنصر نثر و نظم در آنها» سخنراني خواهند كرد.

افزون بر اين سخنرانان، دكتر مظاهر مصفا و دكتر اصغر دادبه از سعدي‌پژوهان برجسته كشور نيز در اين مراسم حضور خواهند داشت.

كمالي پيرامون برنامه جنبي يادروز سعدي گفت: انتشار دفتر يازدهم سعدي‌شناسي، انتشار كتاب گلستانواره كه به بررسي بيش از 70 اثر تأليف شده به تقليد گلستان مي‌پردازد، انتشار كتاب گلستان خوش‌خوان براساس چاپ استاد فروغي، چاپ پوستر و كارت حكايت‌هاي گلستان، نمايشگاه خط و نقاشي عليرضا كريم‌پور، گلباران آرامگاه سعدي و بازديد رايگان از آرامگاه شيخ در روز اول ارديبهشت ماه از ديگر برنامه‌هاي يادروز سعدي است.

وي ضمن سپاسگزاري از كليه انديشمندان، سعدي‌پژوهان، سعدي‌دوستان، مطبوعات محلي و كشوري و صدا و سيما گفت: اين مراسم با همكاري اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي، سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان فارس، بنياد فارس‌شناسي و دانشنامه فارس برگزار مي‌شود.

مدير مركز سعدي‌شناسي در پايان كارنامه انتشار آثار سعدي را در سال 1386 مورد بررسي قرار داد و گفت: براساس آمار ارايه شده در اين سال، جمعاً 83 عنوان كتاب در شمارگان 281300 پيرامون سعدي منتشر شده است. كل كتاب‌هاي چاپ اول 27 عنوان در شمارگان 95000 است كه از اين تعداد 3 عنوان كتاب در شمارگان 6200 پيرامون سعدي است، 7 عنوان در شمارگان 33400 پيرامون كليات سعدي، 8 عنوان در شمارگان 20200 پيرامون گلستان، 6 عنوان در شمارگان 24500 پيرامون بوستان و 2 عنوان در شمارگان 5700 پيرامون غزليات و 1 عنوان در شمارگان 5000 پيرامون ترجيع‌بند است.

در مورد كتاب‌هاي چاپ مجدد نيز 56 عنوان در شمارگان 186300 منتشر شده است كه از اين تعداد 2 عنوان كتاب در شمارگان 4300 پيرامون سعدي، 10 عنوان در شمارگان 25400 كليات سعدي، 18 عنوان در شمارگان 71500 گلستان و 13 عنوان در شمارگان 52500 بوستان، 9 عنوان در شمارگان 26200 غزليات و 3 عنوان در شمارگان 4200 قصايد سعدي و 1 عنوان در شمارگان 2200 قطعات سعدي است.







منبع این مقاله : دانشنامه فارس
http://www.fars-encyclopedia.com

آدرس این مطلب :

Fars Encyclopedia ©